Kwasy

Kwasy AHA i BHA w kosmetyce

Eksfoliacja kwasami AHA i BHA

Kwasy AHA i BHA – co to takiego?

kwasy Kielce
Opisywane tu kwasy AHA jak i BHA mają jedno główne działanie, są środkami złuszczającymi naszą skórę. Kiedy kwasy złuszczają naskórek, to przyspieszają procesy regeneracji i odnowy skóry własciwej oraz tworzenia się elastyny i kolagenu. W zależności od rodzaju lub stężenia użytych kwasów, eksfoliacja może działać płycej lub głębiej, docierając nawet do skóry właściwej, co za chwilę zostanie dokładniej omówione. Co do głębokości oraz intensywności złuszczania to kwasy dobierane są indywidualnie, w zależności od potrzeby. Sam zabieg eskfoliacji polega na dokładnym i dogłębnym usunięciu martwego naskórka, co z kolei stymuluje głębsze warstwy skóry do wytężonej odnowy biologicznej czyli do produkcji kolagenu oraz elastyny. A teraz podaję rodzaje i stężenia kwasów używanych w kosmetyce i kosmetologii :

1. PEELINGI CHEMICZNE działające powierzchniowo

Alfa hydroksykwasy(AHA)

Są to kwasy rozpuszczalne w wodzie.

Najczęściej stosowane kasy to:

  • Glikolowy
  • Migdałowy
  • Jabłkowy
  • Cytrynowy
  • Winowy

Kwas Glikolowy

Naturalnie występuje w trzcinie cukrowej

Swoją popularność zawdzięcza temu, że po zabiegu z jego użyciem skóra szybko się goi, a także temu, że ma szerokie zastosowanie( trądzik, zmarszczko, przebarwienia, blizny, zaburzenia rogowacenia). Ten kwas nawet przy wysokich stężeniach działa powierzchownie.

Do cery: tłustej, trądzikowej

Kwas Migdałowy

W gorzkich migdałach

Stosuje się w stężeniach 20-50% od odmładzania i odświeżania skóry, a także do usuwania plam i płytkich zmarszczek. Jest dobrze tolerowany przez każdy rodzaj cery.

Do cery: tłustej, trądzikowej

Beta hydroksykwasy(BHA)

Rozpuszczają się w tłuszczach i rozpuszczają tłuszcze. W kosmetyce spośród B-hydroksykwasów stosuje się zazwyczaj jedynie kwas salicylowy.

Kwas salicylowy

Działa tylko złuszczająco, co wyższych stężeniach bywa łączony z kwasem glikolowym w celu zwiększenia efektu złuszczania. Dzięki temu, że kwas jest rozpuszczalny w tłuszczach, złuszcza martwe komórki naskórka, przenika przez warstwę łojową, wnika w głąb skóry i do mieszków włosowych.

Polihydroksykwasy (PKA)

– Polihydroksykwasy posiadają większą cząsteczkę niż AHA. Większa cząsteczka oznacza mniejsze przenikanie do skóry, mogą więc być one stosowane nawet w przypadku wrażliwej skóry. Ze względu na swoją budowę mogą tez być stosowane przy trądziku różowatym, łojotoku czy łuszczycy.- PHA są kwasami, będącymi pochodnymi glikozoaminoglikanów, odpowiedzialnych za wiązanie wody. Przez to kwasy te bardzo silnie nawilżają skórę. Ponadto są antyoksydantami, chroniącymi przed wolnymi rodnikami. Kwasy te pobudzają również fibroblasty do produkcji nowych włókien kolagenu i elastyny, przez co skóra dłużej jest napięta i jędrna. Ponadto, przynoszą ulgę bardzo wrażliwej skórze, która źle znosi zabiega z udziałem AHA i reaguje na nie pieczeniem, zaczerwienieniem a nawet obrzękiem. Kwasy te uszczelniają naczynia krwionośne i wspomagają proces odnowy bariery lipidowej. Nie uwrażliwiają skóry na słońce więc zabiegi z ich udziałem można wykonywać nawet w lecie.

Rodzaje:

Glukonolakton – wykazuje silne właściwości nawilżające i antyoksydacyjne. Stymuluje proces odnowy skóry i poprawia jej metabolizm. Działa silnie przeciwzapalnie ale i chroni skórę. Jego stosowanie jest polecane w leczeniu trądziku pospolitego u osób z nadwrażliwą skórą, gdyż nie wykazuje działania drażniącego i poprawia skuteczność terapii antytrądzikowej. Może być stosowany w okolicach oczu i czerwieni około wargowej.

Kwas laktobionowy – otrzymywany jest z laktozy. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne i anti-aging. Uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia barierę ochronną skóry. Po jego użyciu skóra staje się wyjątkowo gładka i miękka. Posiada również delikatne właściwości złuszczające.

Wskazania do jego stosowania to teleangiektazje i trądzik różowaty. Kwas ten nie posiada właściwości drażniących więc może być stosowany nawet przy bardzo wrażliwej skórze.

2. PEELINGI CHEMICZNE działające średnio głęboko.

Kwas pirogronowy

Zaliczany do AKA(alfa- ketokwasów)

Występuje w stężeniach do 50%. Bardzo szybko wnika do głębokich, żywych warstw naskórka. Kontakt ze skórą musi być krótki. Ma silne właściwości drażniące. Powoduje zaczerwienienie skóry w czasie zabiegu, które utrzymuje się jeszcze po zabiegu

Kwas trójchlorooctowy(TCA)

Jest to jeden z najsilniej i najskuteczniej działających związków. Wykorzystuje się go w różnych stężeniach. W zależności od tego może oddziaływać powierzchownie, średnio głęboko i głęboko, przenikając aż do skóry właściwej. Zabiegi z jego użyciem mogą dawać powikłania.